Nurinshd

Disclaimer


Assalamualaikum, hi, bonjour!

Entries About Link

lololololol

Lol, everytime you say hi to me, I died.



Credits

Basecode by: Aina Syaza
Editor: Amel Jasmeen
Owner: Nurinshd
Others:   
cara nak backup blog korang ..
salam korang..

first na ucap an thanks dekat http://keluhkesahkudin.blogspot.com sbb
da bagi cara2 nak backup blog nie..kalu tak, abeh la post2 latest yg aku da penat menulis kan..
haa,
hari ini cek nurin terlampau rajin dan tetibe nak wat toturial untuk korang..bg yang dah tahu, it's okey, but bg yg masih di alam kebingungan, meh cek nurin na tolong ae..

haa, mcm mne nak backup blog korang ? haa, nie meh cek nak habaq mai nie..backup blog adalah lam bntuk XML, simpan lam ckera kras atau bhasa omputeh nya Hard Drive..keras gitu kan, ahaha..backup blog korang tuh penting taw..penting yg mcm mne ? hok aloh, korang yg pi cari totur nie npenye ? msty ade sebb kan ?

okelah tanpa membuang mase, nurin nie bkn bole, kang berckp mcm takde traffic light..haha, oke 

CARA CARA NAK BACKUP BLOG KORANG :

 mule mule korang pgi kat dashboard > setting > Export Blog
oke lepas tu korang akan nmpak gamba mcm kat bwh nie  :-

besarkan klu nak tengok dgn lebih jelassss...(semua image aku amik dr EN.KUDIN)

bile window Export Blog hape ke menatang uh da bkk,klik kat download yg berwarna oren tuh..
toksah dok cari tempat len, tepampang kat ats uh warna oren..takda warna oren len dah.. ==''

oke lepas itu,bila da tekan or click download tu, akan kluar pop out mcm gambar at bwh :-

peringatan ! nie untuk windows XP, law widows 7 dia akn download
mcm biase, ade timbul at bwh,,alah korang sendiri pun tahu kan, kan..nie totur cara backup, bkn
cara download :) oke ,korang save file nie at tempat yg senang korang nak cari..
jangan pi save ja, tak jumpa naya hampa..haha (pastikan file uh dlm format XML)

oke da siap..oiii, belum siap abeh lagi, nie bru permulaan..
oke sekarang cek nak ngajor camne nak backup balik blog korang..
mcm biase msty ade steps :

-mcm td pegi dashboard > setting > IMPORT BLOG
tukar tuu je yg capital uh, jgn pgi export dah tau, hihi..
oke then,bile da click, pastikan dia kuar gamba sperti di bwh ini

hah? ada kuar yg mcm nie x ? law kua bnde len, cek nurin xdpt untuk
membantunye..

oke lepas tu, korang browse la file XML yang korang simpan uh..
haa, kan da ckp, simpan leklok kan file uh..oke.oke, da browse da kan..then korang isi la
yg ade code2 segala tu..then korang click at warna oren uh..lepas tuh, tunggu la beberapa minit..setengah ade yang lambat..ikot lah kelajuan internet korang tuh..


owkey, dah settle browse tuh dia akan kuar yg mcm nie,mcm gambar kat ats nie..
korang akan nmpak loading yg warne ijau tu berlari berkejaran kan..korang tunggu la
bpe minit lagi..dia tgah jejak korang nye comment n entry korang..
dia takkan copy entry yg tak hilang, dia cuma upload entry korang yg hilang tuuu..

*tekan law nak tgok besar gajah*


oke law semua dah habis, dia akan kuar mcm gambar kat atas nie..oke mcm gambar kat ats nie, dia
ada 4 entry yg hilang kan..nmpak x ?  so dia tick semua yg hilang uh untuk di publishkan..

haaa,settle right ? mudah.my kan? haha..siap backup dah, tp sebenarnya korang tuu hanya backup entry n komen korang jee..na backup template plak..gini caranya :


pegi design > edit html > download full template

yg nie pun cam same gak..korang save file lam bentuk XML uh..
then korang browse n save..

siap. 

*SENYUM SIKIT*

heh, da siap da..oke, cube la korang buad tapi agak takot kalau jd ntah ape2..insyallah lau korang buad betol2, jdilah..snang je..kadang2 tutor yg aku buad ni pun ala kadar je..aku bukan copy n paste hak org..macam cegu aku ckp..ulass jee..heee =D
law korang nak wat tutor nie bg yg mmg da bijak nak backup templete uh, korang ley la copy nie..aku tak kesah..SHARING IS CARING kan?










Older Post | Newer Post