Nurinshd

Disclaimer


Assalamualaikum, hi, bonjour!

Entries About Link

lololololol

Lol, everytime you say hi to me, I died.



Credits

Basecode by: Aina Syaza
Editor: Amel Jasmeen
Owner: Nurinshd
Others:   
cara nak crop gambar korang jadik transparent melalui photoshop.
bismillahirrahmanirahhimm.

assalamualaikum. hari ni nurin nak kongsi sedikit ilmu. for sesape yg memang teringin sangat nak gambar dia kat background dia xde putih2, yg ade transparent je, sini nurin nak ajarkan. tapi, ilmu nie sekadar je. straight to the point lah, first korang wajib kne ade PHOTOSHOP. kalau xde, install dulu ye :)

korang pergi file>klik new
kelebaran dan ketinggian ikut kesesuaian yep.
pastikan tukar ke TRANSPARENT tau.

aucakk ! ini dia transparent nya !

klik nak besarkan gambar nie :)
then klik file>open>masukkan gambar korang.
then nak crop kan gambar korang plak, tekan anak panah dalam gambar tu, pastikan amik magnetic lasso.
keistimewaannye nanti kite crop gmba kite, dia xde cacat cela. dia akan jd comel je mcm mne korang nak.
heheh.
hah mcm nie lah rupe mase dia tgah crop.
pastu da crop, korang tekan serentak CTRL+C untuk copy ke tmpat transparent td n tekan CTRL+V untuk paste.

kuar la mcm nie. hahah. then korang da letak mcm nie, dia akan jd sewel kan. sbb korang main letak je. haha, kalau nak adjust2 plak, nak kasi kecil ke gambar tu, nak kasi lebar ke
korang klik yg kat atas tu. then bwk mouse tu baik2 ke gmbr, korang klik kanan. amik FREE TRANSFORM.
dah. kite nak cantik2 kan plak dengan tulisan. mule2, korang pegi kat gambar yg ade gambar mcm T nie. korang tulis2 lah k. korang keluarkan lah bakat yg sedia ada at korang nak tulis hape ke bende yang korang suke.

siap. eh OPOCOT ! save dalam file PNG taww. then klik save.

pejam mata. hembus nafas.
SIAPP!

kalau jadi tayah bagi tawu, kalau tak jadi pegi cari dia nie kat facebook nurin.
mesej je. oke !


Older Post | Newer Post